onsdag 12 augusti 2009

Lågenergilampor

Var på IKEA igår, skulle handla glödlampor. Ni vet såna som Thomas Edison sägs (förmodligen helt felaktigt) ha uppfunnit någon gång sent 1800 och fungerar alldeles utmärkt. Visst en hel del av energin går till värme men det är ju inte varmt idet här landet direkt…
Glödlampor är jävligt bra de ger ett fint matt ljus och gör det lite finfint. Sedan tidigare har vi haft lysrör i alla inrättningar där man vill att det skall se ut som skit tex skolor sjukhus och hemma hos folk som inte har någon smak. En lågenergilampa är ett lysrör och det ser alltså ut som skit hemma när man använder dem.

Nu har någon jävla pajsare bestämt att den fantastiska glödlampan skall förbjudas….för miljöns skull. Skitsnack säger jag….det farligaste i en glödlampa torde vara den lilla svetsen som håller ihop lampan med själva glaset. I de så kallade miljövänliga lågenergilamporna finns kvicksilver.

Om jag inte missminner mig så har vi numer ett totalförbud emot kvicksilver i Sverige (eftersom det är farligt som fan) men uppenbarligen har lobbyisterna på lågenergilampsbolagen gjort ett utmärkt jobb. Kvicksilver är inte tillåtet förutom i just lampor…för miljöns skull???
Nedan ser ni en rekommendation om hur man skall agera om en lågenergilampa går sönder
…trevlig läsning...

"Stäng dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder. Ventilera rummet (öppna fönster) och lämna rummet. Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter. Samla senare upp lampresterna till exempel med en bit styvt papper eller kartong och torka golvet och andra ytor"*

Det är dags att sätta stopp för miljölobbyisterna, de små svinen…..

*www.kemi.se

2 kommentarer:

Kitty sa...

Glöm inte det faktum att det tar en halvtimme för en lågenergilampa att komma upp i samma ljus som en normal lampa ger ögonblickligen. "Förlåt att jag är sen till mötet, det tog 20 minuter innan sovrummet blev så ljust att jag kunde hitta mina strumpor!"

Jäl sa...

Exakt